Arşiv Biçimi Tanınmıyor veya Hasarlı (Winrar)

WinRAR programını bilmeyen veya kullanmayan yoktur. Artık internetten indirdiğimiz çoğu şey sıkıştırılmış bir şekilde bize sunulur. Bu sıkıştırılmış(rar, zip, vb) dosyaları açmak için de harici bir programa ihtiyacımız var. WinRAR bu iş için en çok kullanılan programdır. Birden fazla dosyayı tek bir dosya haline getirebilir veya büyük boyutlu dosyaları sıkıştırarak daha küçük boyutlara getirebilirsiniz. Ama internetten indirdiğiniz bu sıkıştırılmış dosyalarda arşiv biçimi tanınmıyor yada hasarlı gibi hatalarla karşılaşabilirsiniz. Eğer bu tip bir hatayla karşılaşırsanız ne yapmanız gerektiğini sizlere adım adım anlatacağım.

WinRAR Arşiv Biçimi Tanınmıyor Hatası Neden Olur?

Bu hatanın sebebi büyük ihtimalle versiyon farklılığıdır. Sıkıştırılmış dosyada kullanılan winrar ile bilgisayarınızda kullanılan winrar programının sürümleri farklı ise bu tip bir hatayla karşılaşabilirsiniz. Bu şekilde problem çözülmez ise winrar hasarlı arşiv onarma işlemini yapmanız gerekiyor. Nasıl yapacağınızı makalenin devamında anlattım.

Arşiv Biçimi Tanınmıyor Veya Arşiv Hasarlı Çözüm

Arşiv biçimi tanınmıyor veya arşiv hasarlı hatasının çözümü için iki seçenek var. Bu iki seçenek ile büyük bir ihtimalle aldığınız hataya çözüm bulabileceksiniz. Eğer bu adımları gerçekleştirmenize rağmen winrar dosyasını açamıyorsanız, muhtemelen dosya çok fazla hasar görmüş demektir. Bunun için maalesef yapacak bir şeyimiz yok. Aynı dosyayı farklı bir yerden indirmeniz gerekecek. Şimdi winrar bozuk dosya onarma çözümlerinden bahsedelim.

#1 – WinRAR Güncel Sürüm Yükleme

Bu hata ile karşılaşmanız durumunda başvuracağınız ilk yol bu olmalı. Bilgisayarınızda kurulu olan WinRAR programını tamamen silmeli ve en güncel sürümü yükleyip kurmalısınız. Bunun için ilk önce Başlat kısmına girin ve arama bölümüne “Program ekle ve kaldır” yazarak Enter tuşuna basın veya çıkan sonuca fare ile tıklayın.

Veya herhangi bir ekrandayken klavyenizin en sol altında bulunan CTRL tuşunun yanındaki Windows tuşuna ve aynı anda “R” tuşuna basın. Açılan Çalıştır penceresine “appwiz.cpl” yazıp Enter tuşuna basın. Karşınıza bilgisayarınızda yüklü olan programlar liste şeklinde gelecek. Bu listeden Winrar programını bulup üzerine tıklayın. Farenin sağ tuşuna bir kere tıklayarak kaldır seçeneğine basın. Programı tamamen bilgisayarınızdan silmiş olacaksınız.

Kullandığınız sürüme göre değişmekle birlikte, bazı Windows 10 sistemlerde program ekle kaldır fotoğrafta gördüğünüz gibi olacaktır. Bu pencerede yine listeden Winrar programını bulun ve farenin sol tuşu ile üzerine bir kere tıklayın. Aşağısında çıkan “Kaldır” butonuna basarak programı kaldırabilirsiniz. Artık yeni sürümü indirmeye ve kurmaya hazırsınız.

En yeni sürümü kurmak için Winrar İndir linkine tıklayın. Açılan sayfada en aşağıya inerek sisteminize uygun olan “Turkish (32 bit)” ya da “Turkish (64 bit)” linklerinden birine tıklayarak programın en güncel sürümünü bilgisayarınıza indirin. Program indikten sonra çift tıklayarak kurulum işlemine başlayın. Kurulum adımları zaten çok basittir. İleri butonlarına tıklayarak kurulum işlemini tamamlayabilirsiniz. Kurulum tamamlandıktan sonra hata veren dosyayı tekrardan açmaya çalışın. Hata devam ediyorsa ikinci çözüm yoluna geçin.

#2 – WinRAR Arşivi Onarma

Programın son sürümünü kurduysanız veya zaten son sürümünü kullanıyorsanız ancak hala winrar hata veriyor diyorsanız; bir de winrar arşivi onar işlemini denemelisiniz. Bu işlem bozuk sıkıştırılmış dosyaları otomatik olarak onararak hataların ortadan kalkmasını sağlar. Bunu çok yapmak çok basittir.

[su_list icon=”icon: chevron-right” icon_color=”#00ba03″]

  • WinRAR programını açın ve hata veren dosyayı bularak üzerine tıklayın.
  • Eğer WinRAR programını açıp dosyanızı bulamadıysanız indirmiş olduğunuz rar dosyasına sağ tıklayıp Winrar ile aç seçeneğine tıklayın. Ardından çıkan listenin en üst kısmında bulunan “..” kısmına iki kere tıklayın. Bu şekilde dosyanızın bulunduğu klasöre ulaşmış olacaksınız.
  • Bozuk olan rar dosyası seçili iken üst kısımda bulunan menüden “Onar” yazısına tıklayın veya “Alt” tuşu ile birlikte “R” tuşuna aynı anda basın.
  • Karşınıza gelen ufak pencere sizden onarılmış dosyanın nereye oluşturulacağını sorar. “Gözat” butonuna tıklayarak dosyanın kaydedilmesini istediğiniz yeri seçebilirsiniz.
  • Tamam butonuna tıklayarak onarma işlemini başlatın.
  • Karşınıza “Arşiv üst bilgi bozuk katı arşiv olarak işaretlensin mi?” yazısı çıkacak. Tamam dediğinizde dosya onarım işlemi tamamlanmış olacak.

[/su_list]

#3 – WinRAR Alternatifi Programlar Kullanmak

Denediğiniz çözümlerin hiçbiri işe yaramıyorsa bir de alternatif bir çözüm deneyebilirsiniz. Sıkıştırma programı dediğimiz zaman yalnızca WinRAR programı yok. Piyasada birçok farklı sıkıştırma programı bulunuyor. Alternatif olarak bu programı indirip kullanarak arşiv biçimi tanınmıyor veya arşiv hasarlı hatasına çözüm bulabilirsiniz. Alternatif programların listesini ve linklerini aşağıda bulabilirsiniz.

[su_list icon=”icon: chevron-right” icon_color=”#00ba03″]

  • WinZip: Oldukça eski tescilli bir sıkıştırma programıdır. WinZip programını indirmek için tıklayın.
  • 7-Zip: Açık kaynak kodlu bir sıkıştırma programıdır. Tamamen ücretsizdir. 7-Zip programını indirmek için tıklayın.
  • PeaZip: Tüm işletim sistemleri için destek sunan ve 150’den fazla dosya türünü destekleyen ücretsiz bir program. PeaZip programını indirmek için tıklayın.

[/su_list]

Bu alternatif programları da denemenize rağmen hata hala devam ediyorsa yapabileceğiniz tek şey başka bir kaynaktan indirmek. Takıldığınız bir bölüm olursa yorumlarda bana soru sormaktan çekinmeyin!

Yorum yapın