Cities Skylines Kasma Sorunu (Çözüm)

Cities: Skylines, oldukça ayrıntılı bir şehir simülasyon oyunudur. Ancak şuraya iki bina dikeyim, şuraya yol yapayım diyebileceğiniz kadar kolay bir simülasyon değil. Yaptığınız her şey ilerleyen zamanlarda başka bir şeyi etkileyebiliyor. Misal yerleşim yerlerine yakın baraj yaptığınız zaman, baraj taşabiliyor ve çevredeki yerleşim yerleri sular altında kalabiliyor. O yüzden yapacağınız hamleleri iyi düşünmeniz gerekiyor.

Bu benim de severek uzun süreler oynadığım bir oyundu. O yüzden eğlenceli vakit geçireceğinize eminim. Ancak bu oyunun gerek kurulumunda, gerekse oyun esnasında karşılaşılan çok sorunları var. Bunların başında da Cities Skylines kasma sorunu geliyor. Sizlere karşılaşabileceğiniz bazı sorunların çözümlerinden bahsedeceğim.

Neden olur?

Oyunun kasmasının bir çok farklı nedeni olabilir. Kasma probleminin yaşanmasındaki en büyük neden sistem özelliklerinin yetersiz kalmasıdır. Oyun için istenen minimum sistem özelliklerinin altında bir sistem özelliklerine sahipseniz, oyununuzun kasması olağan dışı değildir. Diğer bir neden de nüfusun artmasıyla sistemin yetersiz gelmesidir. Hatta bu yüzden Cities Skylines crash hatası bile alabilirsiniz. Bu konuya makalenin ilerleyen bölümlerinde değineceğim.

Cities Skylines Kasma Sorunu Çözümü

Oyun her ne kadar eğlenceli ve güzel olsa da her sisteme uygun değildir. Bu çözümler sorunu çözmenize olanak sağlayabilir. Ancak şunu da belirtmiş olayım, oyunun optimizasyonu gerçekten kötü. Bu yüzden sistem özellikleri harika olan kişilerde bile kasma sorunu yaşanabiliyor. Yine de biz bu sorunları çözmek veya azaltmak için elimizden geleni yapalım.

#1 – Ekran Kartı Sürücülerini Güncelleyin

Ekran kartı sürücüleri sık sık yeni güncelleme alır. Bu güncellemelerle mümkün olan en iyi performansın alınması amaçlanır. O yüzden ekran kartınızı daima güncel tutmanız gerekiyor. Bu size oyunlarda karşılaşabileceğiniz hataları da çözme ihtimali sunuyor. Örneğin, Cities Skylines siyah ekran hatasını ekran kartı driver güncelleyerek çözmüştüm. Eğer kasma sorununun yanında siyah ekran hatasıyla karşılaşıyorsanız, ekran kartı sürücülerinizi güncelleştirmeyi deneyebilirsiniz.

Güncelleme yapabilmek için ekran kartınızın modelini bilmeniz gerekiyor. Eğer bilmiyorsanız yardımcı bir programla kolaylıkla model bilgilerine erişebilirsiniz. AIDA64 programını kullanarak sisteminizdeki tüm bileşenlerin modelini öğrenebilirsiniz. Ekran kartı da buna dahil. Bu marka model ile arama yaparak ekran kartı sürücülerinize erişebilirsiniz. Ayrıca artık çoğu ana kartın içerisinde dahili bir ekran kartı daha bulunuyor. Bu genellikle Intel oluyor. O yüzden iki farklı model görürseniz kafanız karışmasın. İkisinin de güncel sürümünü yükleyin.

Eğer ekran kartı modelinizi öğrendiyseniz sıra sürücünüzü bulup indirmeye geldi. Bunun için üreticilerin kendi resmi web sitelerini kullanmanızı tavsiye ediyorum. Bu web siteleri üzerinden model bilgilerinizi seçerek en güncel ekran kartı sürücünüze ulaşabilirsiniz. Güncel sürücülerinizi indirmek için;

NVIDIA Ekran Kartı Driver

AMD Ekran Kartı Driver

Intel İçin Driver

#2 – Oyun İçi Grafik Ayarlarınızı Düşürün

Oyun için istenen sistem gereksinimlerini bilgisayarınız karşılamıyor olabilir. Veya tam ucu ucuna yetiyor da olabilir. Eğer bilgisayarınızdaki donanım, istenilen minimum sistem gereksinimlerine çok uzaksa bu konuda yapabileceğiniz bir şey yok. Ama tam istenen kadar veya üstündeyse grafik ayarlarında düşüşe gidebilirsiniz. Aşağıda düşürebileceğiniz grafik ayarlarından bahsettim. Bunları inceleyerek en düşük grafik ayarları ile FPS artışı sağlamayı amaçlayacağız.

  • Resolution: Ne kadar düşük olursa o kadar iyi performans alabilirsiniz. 1280×720 yapabilirsiniz.
  • V-Sync: Every V Blank seçeneğini seçebilirsiniz.
  • Depth Of Field Type: Disabled seçeneğini seçebilirsiniz.
  • Depth Of Field Amount: En sola çekilmeli.
  • Shadows Quality: Low seçilmeli.
  • Texture Quality: Low seçilmeli.
  • Level of Detail: Low seçilmeli.
  • Shadows Distance: Very Short seçilmeli.
  • Anisotropic Filtering: Disabled seçilmeli.
  • Anti-aliasing: Disabled seçilmeli.

Bu ayarlar oyundaki grafik ve görüntü kalitelerini önemli ölçüde düşürecektir. Ancak bu sayede FPS artışı sağlayacaksınız.

#3 – Performans Arttıracak Modlar Kurun

Cities Skylines, oldukça seveni bulunan bir oyundur. Oyunda optimizasyon sorunları olduğundan bahsetmiştim. Bu yüzden oyunun fanları tarafından farklı farklı modlar yapılıyor. Bu modlar oyuna farklı özellikler katabiliyor veya grafikler üzerinde değişiklikler yapabiliyor. Performans yükseltmek için de birçok mod bulunuyor. Sizin için en uygun olan modu deneme yanılma yöntemiyle bulabilirsiniz. Benim size FPS arttırmak için tavsiye edeceğim modun ismi Speed Slider [v2] olacak.

Bu modu yabancı bir forumda görmüştüm. Mod oyun içerisinde hızlandırma işlemi yapıyor. Bu işlem ile de 5 ile 20 fps arasında bir artış sağlamış oluyorsunuz. Performansınızı arttırmak için bu modu deneyebilirsiniz. Ayrıca söylediğim gibi, farklı modları deneme yanılma yöntemiyle kurarak en iyi fps artışını kendiniz bulabilirsiniz.

#4 – Oyun İçin Performans Arttıran Programlar Kullanmak

Piyasada bu işlev için kullanılabilecek birçok program var. Ancak benim size tavsiye edeceğim program Game Booster olacak. Bu program, oyuna girdiğiniz zaman arkaplanda çalışan tüm programları kapatarak size performans artışı sağlar. Bu sayede bilgisayarın tüm performansı yalnızca oyun için kullanılır. Normal şartlarda Windows arkaplanında birçok uygulama ve program açıktır. Bu programlar CPU, GPU ve RAM tüketebilir. Game Booster programını çalıştırarak, oyuna girdiğinizde tüm bileşenlerin oyun için çalışmasını sağlayabilirsiniz. Programı indirmek için Game Booster İndir bağlantısına tıklayabilirsiniz.

#5 – HDD’den SSD’ye Geçiş Vakti

Bir bilgisayarın oyunlardan kasmasının en büyük nedeni donanımsal özellikleridir. Oyun esnasında yapılan her işlem bir veri halinde bilgisayar tarafından işlenmektedir. Ve yaptığınız işlemlerde Harddisk büyük ölçüde kullanıldığı için diskinize de oldukça büyük bir görev düşmektedir. Ortalama bir HDD saniyede 100 MB veri okuyabilir, 80 MB veri yazabilir. Bu değerler şu haliyle sizin için bir şey ifade etmiyor olabilir. Ancak bir diskin okuma ve yazma hızı ne kadar yüksekse, performansı da o kadar iyi olacaktır.

HDD ile SSD karşılaştırması yapacak olursak aralarında ortalama 5 kat hız farkı vardır diyebiliriz. Ortalama bir SDD saniyede 550 MB veri okuyabilir ve 500 MB veri yazabilir. Aradaki fark gerçekten çok büyük! Bu yüzden oyunda kasma problemleri yaşıyorsanız artık yeni bir SSD almanın vakti gelmiş olabilir. Bu şekilde çok daha performanslı bir şekilde oyunu oynayabilir ve FPS artışı sağlayabilirsiniz.

Peki en hızlısı SSD mi? Aslında M2 SSD dediğimiz bir tür daha var. Bunlar standart SSD’lerden de daha hızlı! Bir M2 SSD’nin okuma yazma hızı modeline göre değişiyor. Ancak ortalama bir değer verecek olursak saniyede 2000 MB veri okuyabilir ve 1500 MB veri yazabilir. Bunun çok daha üstüne çıkabilen modeller var. Ancak fiyatları da daha pahalı. Tüm gününü oyunlarda geçiren bir oyuncu değilseniz, standart SSD işinizi fazlasıyla görecektir. Ancak geleceğe yatırım yapmak istiyorsanız, bir M2 SSD sahibi olmak gerçekten iyi bir fikir olabilir.

#6 – RAM Artışı Kaçınılmazdır

Eskiden 4 GB RAM bir sistem için fazlasıyla yeterliyken, günümüzde 8 GB ram çoğu sistem için yetersiz kalıyor. Bu teknolojinin ve oyun grafiklerinin gelişmesiyle alakalı. Yeni çıkan pek çok oyun gerçekten üst düzey bir grafik kalitesine sahip. Bu yüzden de gerçekten fazla RAM tüketimi yapıyorlar. Cities Skylines, çok fazla oyun içi objeye sahip olduğu için fazlaca RAM’e ihtiyaç duyuyor. Sisteminizde yeterli ram olmayabilir. Bunu kontrol etmek çok basit. Bilgisayarım‘a sağ tıklayın ve Özellikler yazısına basın. Bu kısımda “Takılı RAM” veya “Bellek” yazılarını arayın. Karşısında yazan miktar bilgisayarınıza takılı ram miktarı olacaktır. Bu 2,4,8,12 veya 16 gibi miktarlar olabilir.

Eğer RAM miktarınız 4 GB ve altındaysa bu gerçekten çok düşük bir seviyedir. Her ne kadar oyun minimum 4 GB ram istese de, bu yeterli gelmiyor. 4 GB daha Ram takviyesi yapmanız, performans arttırmak için güzel olacaktır. Eğer bütçeniz varsa RAM miktarını 16 GB yapmanız hem geleceğe yatırım olacaktır hem de performansınızı oldukça arttıracaktır.

Cities Skylines Sistem Gereksinimleri

Kasma sorunların en önemli etkenin bu olduğunu söylemiştik. Aşağıdan minimum sistem gereksinimlerini inceleyin. Eğer sisteminiz gereken özelliklerin çok altındaysa, donanım artışına gitmeniz veya yeni bir bilgisayar sahibi olmanız gerekiyor.

Cities Skylines System Requirements

  • İşletim Sistemi: Win 7, 8 64 bit
  • İşlemci: Intel Core i5- 3470, 3.20 GHz
  • Bellek: 6 GB RAM
  • Ekran Kartı: NVIDIA GeForce GTX 660
  • DirectX: Sürüm 11
  • Depolama: 4 GB

Cities Skylines Minimum Sistem Gereksinimleri

  • İşletim Sistemi: Win XP/ Vista/ 7/ 8/ 8.1 64 bit
  • İşlemci: Intel Core 2 Duo 3.0 GHz
  • Bellek: 4 GB RAM
  • Ekran Kartı: NVIDIA GeForce GTX 260
  • DirectX: Sürüm 9.0
  • Depolama: 4 GB

Yorum yapın