Fortnite Kasma Sorunu ve Çözümü 2021

Fortnite oyununda kasma, takılma ve donma sorunlarına son diyebiliriz. Temmuz 2017 piyasaya bomba gibi giren nişancı oyunudur. Steam üzerinde milyonlarca kullanıcıya sahip olan bu oyunda bazen istenmedik şekilde kasmalar olabilmektedir. Bu yazımızda oyunun hangi sebeplerden ötürü takılacağı veya donmalar meydana geleceğini anlatmaya çalışacağız. İlk aşama olarak oyun hakkında kısa bir giriş yaparak detaylarını anlatmaya başlayalım.

Oyun oynarken mutlaka bilgisayarın performans ön sıradadır. Yani bilgisayar özelliğiniz düşük ise oyunda alacağınız haz o denli az olur. Grafikleri düşük modda oynamak ile tam modda oynamak arasında dağlar kadar fark vardır. Farklı bir deyişle oyunu kısa süreli takılarak oynamak ile takılmadan akıcı şekilde oynamak arasında o denli fark vardır. İşte bundan ötürü oyunun sistem özellikleri mutlaka bilmeniz gerekiyor. Aşağıda sistem özelliklerini inceleyerek yazımıza devam edelim.

En düşük :

  • İşletim Sistemi: Windows 7/8/10 64-bit veya Mac OSX Sierra
  • İşlemci: i3 2.4 Ghz
  • Bellek: 4 GB RAM
  • Ekran Kartı: Intel HD 4000

Tavsiye edilen:

  • İşletim Sistemi: Windows 7/8/10 64-bit
  • İşlemci: i5 2.8 Ghz
  • Bellek: 8 GB RAM
  • Ekran Kartı: Nvidia GTX 660 veya AMD Radeon HD 7870 eşdeğeri DX11 GPU
  • Video Belleği: 2 GB VRAM

Fortnite Donma Sorunu Çözümü

Yukarıda belirttiğimiz gibi önce sistem özelliklerine bakmanız gerekiyor. Bu nedenle bilgisayarınızın performansı çok önemlidir. Performans ayarlarınızda bir sıkıntınız yoksa diğer adımları izleyerek sıkıntının kaynağına inmeye devam edelim. Oyunlarda ram bellek ve işlemci ilk kriterdir. Bu kriterden sonra ekran kartı gelmektedir. Oyun içerisindeki grafik mod düşük, orta veya yüksek olması ekran kartının kalitesine bağlıdır. Fakat orta düzey bir ekran da oyunda kasma yapmadan oynatabilir. Yukarıda bahsettiğimiz gibi oyunun masaüstü veya diz üstü bilgisayarda oynanması bile fark ettirmektedir.

Zira dizüstü bilgisayarda şarja takılı olmadan yüksek performanslı oyun oynamak gerçek zordur. Kasmalar olabileceği gibi oyundan tam anlamıyla zevk alamazsınız. Bunun yerine şarja takılı ve adaptörün bilgisayardan çıkartılmasıyla birlikte bu sorunun üstesinden gelebilirsiniz. Genelde oyunda yaşanan kasmalar bilgisayara bağlı olabileceği gibi farklı sebeplerden ötürü de olabilir. Ama sorunun net olarak ana kaynağını bulmak için adımları tek tek izlemeniz ve check etmeniz gerekmektedir. Ayarları 4 kategoride toplayarak biliriz.

  • Bilgisayar ayarları
  • Oyun içi ayarları
  • Windows ayarları
  • Driver ve güncellemeler

Bilgisayar ayarları

Bu bölümde bilgisayarın temizliğinden bahsedeceğiz. İçeri tozlu bilgisayarda kasma sorunu her zaman olabilir. Bunun ısınmaya da yol açacağından sadece oyun içinde değil, her bilgisayarı açtığınız takılmalar gözlemleyebilirsiniz. Güç kaynağı başta olmak üzere kasa içerisinde ki tüm malzemelerin temiz ve bakımlı olması şarttır. Bunun için içerisinin açılması tozların temizlenmesi gerekmektedir. Temizlik sadece tozdan ibaret değildir.

Bununla birlikte ekran kartı veya işlemci gibi ekipmanlarının termal macunlarının yenilenmesi bilgisayarınıza tabiri caize taze kan katacaktır. Son olarak eğer güç kaynağınınız performansı düşük ise değiştirmeniz de ayrıca katkı sağlayacaktır.

Oyun içi ayarları

Oyun içi ayarlarda diğer ayarlar gibi önemlidir. Fortnite oyun içi ayarları yapmanız için gereken adımları bu başlığımız altında değerlendireceğiz. İlk olarak komut satırı üzerinden bir kaç değişiklik yapmanız gerekiyor. Epic Game istemcini açınız. Ardından Launch yani başlangıç butonun hemen yanında yer alan ayarlar ikonuna sağ tıklayarak komut satırı üzerinden “Additional Command Line Argumants” ibaresini yapıştırın.

Daha sonra oyunun kurulu olduğu dizini açarak Fortnite>Binaries>Win64 içerisindeki Shipping.exe buluyoruz. Buradan sağ tuş yaparak uyumluluk bölümü üzerinden “Disable full-screen optimisations” seçeneğini aktif hale getiriyoruz.

Windows ayarları

En önemli ayarların başında gelmektedir. Öncelikle adımları izleyerek bilgisayarı oyuna hazır hale getirmeniz gerekmektedir. İlk olarak görev yönetici üzerinden performans sayfasını açınız. Buradan ram ve işlemci tüketimi yapan programları gözlemleyebilirsiniz. En fazla ve gereksiz gördüğünüz programların tümünü kapatın. Her seferin çalıştırmadığınız halde kendiliğinden otomatik açılan programları kapatmanız gerekebilir. Bunun için window arama bölüme msconfig yazarak başlatma sekmesini açınız.

Karşınıza çıkan ekran üzerinden bilgisayar açıldığında çalışmasını istemediğiniz programları kaldırarak, tamam butona basınız. Bilgisayarı yeniden başlatmak isteyecektir. İşlem yanıtına evet diyerek bilgisayarı yeniden başlatın.

Driver ve güncellemeler

Driver güncellemesi de oyunda önemli bir yapıdır. Bilgisayardaki güncellemeleri arada sırada kontrol ediniz. Ekran kartınıza gelen güncellemeden haberiniz yoksa oyunda takılma yaşamanız son derece normaldir.B u neden oluşabilecek kasılmalarının önüne geçmek için otomatik driver tarayıcı indirme işlemi yapan programları kullanarak, bilgisayarda oluşabilecek takılmaları engelleyebilirsiniz. Bunun içinde Driver Booster programı kullanabilirsiniz. Böylece güncel olmayan driverları bulup, yüklemesini otomatik olarak yapabilirsiniz.

Yorum yapın