Kullanılabilir RAM Miktarını Arttırma

Bilgisayarınızda kullanılabilir ram miktarını arttırma sorunuyla mı karşı karşıyasınız? Bilgisayarınız takılı olan belleklerin yarısını mı görüyor? Aşağıdaki yöntemlerle bu sorununuza çözüm bulmaya çalışacağım.

Kullanılabilir RAM Arttırma Sorunu Neden Olur?

Bu sorunun kesin bir nedeni yoktur. Her bilgisayarda değişebilir. Ancak genel olarak belli başlı problemler yüzünden bu tür bir hatayla karşılaşılır. Örneğin bilgisayarınızda 4 GB üzeri ram bellek takılı ise ve 32 bit işletim sistemi kullanıyorsanız, maksimum 4 GB ram kullanabilirsiniz. Çünkü 32 bit mimarisi maksimum 4 GB ram kullanımına izin verir. Veya BIOS ayarlarında yanlışlıklar olabilir. Aşağıdaki çözümlerle bunları inceleyeceğiz ve çözüm odaklı ilerleyeceğiz.

Kullanılabilir Ram Miktarı Nasıl Artırılır?

Kullanılabilir ram arttırma birçok PC kullanıcısının karşılaştığı bir problemdir. Bilgisayarınıza takılı olan belleklerin tümünü kullanamazsınız. Elbette bu daha yavaş bir bilgisayar anlamına gelir. Bilgisayarınız yavaşlar ve girdiğiniz oyunlarda kasma sorunlarıyla karşılaşırsınız. Çözümü için gerekli yöntemleri aşağıda paylaşıyorum. Sırasıyla deneyin.

# Aşağıdaki çözüm yöntemlerini denemeden önce lütfen sisteminizin 32 bit mi 64 bit mi olup olmadığını kontrol edin. Eğer 32 bit ise aşağıdaki hiçbir yöntemi denemenize gerek yok. 64 bit bir işletim sistemi kurarak bu sorundan kurtulabilirsiniz. Windows 7 bilgisayarlarda Bilgisayarım‘a sağ tıklayıp Özellikler seçeneğine giriş yapın. Sistem türü kısmında mimariyi görebilirsiniz. Windows 10 için de aynı şekilde ilerleyebilir veya Başlat arama kısmına Bilgisayarınız hakkında yazıp Enter tuşuna basarak inceleyebilirsiniz.

Bellek Üst Sınırını Devre Dışı Bırakın

Bellek üst sınırı, Windows sisteminin maksimum ne kadar bellek kullanacağını belirleyen bir seçenektir. Eğer bu seçenek işaretliyse ve sisteminizdeki takılı bellek miktarından daha düşük ayarlanmışsa, tüm ramlerinizi kullanamayabilirsiniz. Bu özelliği devre dışı bırakmak için;

  • Başlat arama kısmına Çalıştır yazıp Enter tuşuna basın. Veya Windows + R tuşlarına aynı anda basın.
  • Açılan küçük pencereye msconfig yazın ve Enter tuşuna basın.
  • Açılan Sistem Yapılandırması penceresinin üst kısmındaki Önyükleme sekmesine geçiş yapın.
  • Gelişmiş Seçenekler butonuna tıklayın.
  • Sağ taraftaki Bellek üst sınırı işaretli ise işaretini kaldırın ve Tamam butonuna tıklayın.
  • Ardından tekrar Tamam butonuna tıklayın.
  • Bilgisayarınızı yeniden başlatın ve bellek miktarınızı kontrol edin.

# Bellek üst sınırı işaretli değil ise işaretleyin ve sisteminizin toplam kaç gb ram gördüğünü de inceleyin.

Memory Gap Seçeneğini Disabled Yapın

Kullanılabilir ram sorunu BIOS ayarlarınızla da alakalı olabilmektedir. Örneğin BIOS içindeki Memory Gap aktif ise ramlerinizin tümünü kullanamayabilirsiniz. Bunun için öncelikle Memory Gap özelliğini devre dışı bırakacağız. Bu özellik BIOS sürümünüze göre değişecektir. Eğer bu ayar sizin BIOS ayarlarınızda yoksa bir sonraki başlığı inceleyin. Memory Gap özelliğini devre dışı bırakmak için;

  • Bilgisayarınızı yeniden başlatın. Siyah ekran geldiği gibi Del (Delete) veya F2 tuşuna seri seri basıp bırakın.
  • BIOS penceresine girdiğinizde klavyedeki ok tuşları ile kontrol sağlayacaksınız. Sağ ok ile Advanced sekmesine gelin.
  • Chipset seçeneğine giriş yapın.
  • Chipset Control seçeneğine girin. Buradaki Enable Memory Gap seçeneğini bulun.
  • Karşısındaki ayarı Disabled olarak değiştirin.
  • F10 tuşuna basarak yaptığınız ayarları kaydedin. Karşınıza gelecek soruya Yes olarak cevap verin.
  • Bilgisayarınız yeniden başlayacaktır. Sistem açılınca ram miktarınızı kontrol edin.

Memory Hole Remapping (Memory Remap Feature) Seçeneğini Enabled Yapın

Eğer yukarıdaki seçenekler BIOS ayarlarınızda yoksa Memory Remap Feature ayarını bulmayı deneyin. Farklı anakart ve farklı BIOS sürümlerinde farklı isimlerle karşımıza çıkabiliyor. Bu özelliği aktif etmek için;

  • Bilgisayarınızı yeniden başlatın. Siyah ekran geldiği gibi Del (Delete) veya F2 tuşuna seri seri basıp bırakın.
  • Sağ ok tuşunu kullanarak Advanced sekmesine gelin.
  • Alt ok tuşu ile Chipset Configuration ayarının üzerine gelin ve Enter tuşuna basın.
  • Memory Remap Feature özelliğinin üzerindeyken Enter tuşuna basın ve Enabled seçeneğini seçin.
  • F10 tuşuna basarak Kaydet ve Çık seçeneğini kullanın.
  • Bilgisayarınız yeniden başlayıp sisteminiz açılınca ram bellek miktarınızı kontrol edin.

BIOS Sürümünü Güncelleyin

BIOS sürümünüz eski ise, ana kartınız ram belleklerinizi tanımıyor olabilir. Bu gibi durumlarda BIOS güncellemesi yapılması gerekiyor. Ancak bu biraz detaylı ve karışık bir durum. Öncelikle anakartınızın marka ve modelini bulmanız ve son bios güncellemesine erişmeniz gerekiyor. Ben size geniş bir rehber bağlantısı vereceğim. Bu bağlantı üzerinden detaylıca BIOS sürümünü nasıl güncelleyebileceğinizi inceleyebilirsiniz.

BIOS Güncelleme Rehberi

Ram Belleklerinizi Kontrol Edin

Ram kullanılabilir miktar sorunu tüm yukarıdaki çözüm yöntemlerinin yanı sıra, donanımsal da olabilmektedir. Ramlerin yanlış slotlara takılması veya ram yuvalarının zarar görmesi böyle bir hata almanıza neden oluyor olabilir. Hatta belleklerin biri arızalı bile olabilir. Bunun için karşımıza iki seçenek çıkıyor.

#1 – Ramleri yuvalarından çıkarın. Ram slotlarını kontrol edin. Üfleyerek tozları temizleyin. Ramleri dikkatlice tekrar slotlarına takın ve kontrol edin. Eğer sonuç aynı ise ramlerin takıldığı slotları değiştirin. Farklı slotlara takarak test yapın.

#2Memtest86 ile ram kontrolü yapın. Bu test sayesinde ramlerinizde herhangi bir arıza olup olmadığını test edebilirsiniz. Bir arıza var ise yeni bir bellek satın alarak sorunu çözebilirsiniz. Memtest86 detaylı kullanım rehberi için buraya tıklayın ve makaleyi inceleyin.

Yorum yapın