Bilgisayarınızda vakit geçirirken bir süre sonra cihazınızın ağırlaşıp oyunları, uygulamaları kaldırmadığı zaman ilk aklınıza gelecek masaüstü ekran kartı okuma işlemidir. Genellikle masaüstü bilgisayarlarda ekran kartı değiştirmek kolay olabilmektedir.
Ekran kartını değiştirerek, daha üst düzey bir sisteme sahip olabilirsiniz. Bu yöntemi dizüstü bilgisayarlarda yapmak istediğinizi biliyoruz. Bu yazımızda ekran kartı sökme, takma, değiştirme, tamir ve onarım, fırınlama bütün bu konuları adım adım açıklayacağız ve uygulamalı olarak göstereceğiz. Detaylar için yazımızı sonuna kadar okumaya devam edin.
Laptop ekran kartı değiştirme işlemi oldukça zahmetlidir ve bazı önemli noktaları vardır. Dizüstü bilgisayar ekran kartları, harici ekran kartı ve dâhili ekran kartı olarak ikiye ayrılır. Peki, bu kartlar nedir?
Hızlı İçerik
Dahili Ekran Kartı Nedir?
Dahili ekran kartları bilgisayarların monitörleri için gereken işlemciyi çalıştırması için vardır.
Harici Ekran Kartı Nedir?
Harici olan ekran kartları ise, genel olarak “Nvidia” ve “AMD” olarak adlandırılmaktadır. Bu ekran kartları da genellikle anakarta entegre olarak gelebilmekte ancak arıza olduğu zaman, eğer tamir edilemeyecekse yenisi ile değiştirilmesi mümkün olmaktadır. Yalnız yeni kartlar, eski kartların yerini tutmayabilirler.
Ekran kartları çok önemlidir. Her bilgisayarın ekran kartı farklı çalışmaktadır. Ekran kartlarının arasındaki farkları da göz ardı etmemek lazım. Eğer bilgisayarınız ekran kartını desteklemiyorsa, değiştirmeye çalışmamalısınız.
Yine de değiştirmek isterseniz, ekran kartı yanması ile karşı karşıya kalabilirsiniz. Bu yüzden bilgisayarınızın tamamen kullanılmaz hale gelmesini istemiyorsanız, anakart üzerinde herhangi bir yanlışlık yapmamalısınız. Bu hatalı davranışlar, anakartınızı yakabilir ve kullanılmaz hale getirebilir.
Laptopa Ekran Kartı Takılır Mı?
Dizüstü bilgisayarınız size yeterli gelmiyorsa, ekran kartı değişimini düşünebilirsiniz. Ancak bu yöntem size hayal ettiğiniz yüksek performansı sağlamayabilir. Bazı bilgisayarlarda ekran kartı değişimi yapılırken, bazılarına ekran kartı takılmaz.
Bilgisayarınızın modeline bağlı olarak ekran kartı değişimi yapabilirsiniz. Eğer bilgisayarınızda ekran kartı değişimi yapabiliyorsanız, aynı model bir laptopun üst model ekran kartını takarak, dizüstü bilgisayarınızı kullanabilirsiniz. Ama eğer ekran kartı, anakarta birleşikse böyle bir işlem söz konusu bile olmayacaktır.
Ekran kartı değişimi hem pahalı hem de riskli bir uygulamadır. Ekran kartı fiyatlarıoldukça pahalıdır. Satın alıp bilgisayarınıza taktığınız halde çalışmama ihtimalini de düşünürseniz, kartınız elinizde kalabilir. Bu yüzden ekran kartı alıp, değiştirmeden önce iyi düşünmelisiniz. Ekran kartınızın modelini ve teknik bilgilerini öğrenerek, ona göre hareket etmelisiniz.
Dizüstü Bilgisayarınızın Ekran Kartı Bilgileri Nasıl Öğrenilebilir?
Ekran kartının gücü cihazlar için oldukça önemlidir. İyi bir ekran kartı size yüksek performanslı bir bilgisayar deneyimi sunacaktır. Bilgisayarın ekran kartının modelini ve bilgilerini öğrenmek isteyen birçok kişi vardır.
Bu bilgiler sayesinde kullanıcılar, ekran kartı yükseltme işlemine karar vermektedirler. Ekran kartlarının modellerini ve teknik bilgilerini aşağıdaki yöntemlerle öğrenebilirsiniz.
GPU-2 ile Ekran Kartı Modeli Öğrenme
Bu uygulama AMD, ATI, NVIDIA ve INTEL, Hp, Dell, Samsung ekran kartlarını desteklemektedir ve ekran kartınızın BIOS ayarı yedeğini kayıt altına almaktadır. GPU-2 uygulaması ile ekran kartı bilgilerinizi öğrenebilirsiniz. Bu programda öğrenebileceğiniz bilgiler arasında saat hızı ve sıcaklığı, ekran kartı belleği, ekran kart yazılımının sürümü ve bellek türü yer almaktadır.
Aygıt Yöneticisinden Ekran Kartı Bilgilerini Öğrenme
Masaüstünde “bilgisayar” seçeneğinin üzerinde sağ tuşa tıklayın. Çıkan bölmeden “Aygıt yöneticisini” açmalısınız. Karşınızda “Görüntü bağdaştırıcıları” kısmına tıklayarak, sahip olduğunuz ekran kartı bilgilerine ulaşmanız mümkün olacaktır.
Windows+R Kombinasyonu ile Öğrenme
Ekran kartı bilgilerinizi öğrenmenin en hızlı yolu; Cihazınızdaki “DirectX tanı Aracı’nı” kullanmaktır.
- Bu uygulamayı yapabilmek için Windows tuşuna basılı tutun ve aynı anda R harfine basmalısınız. Karşınıza “Çalıştır” ekranı açılacaktır.
- Daha sonra aç bölmesine gelerek “dxdiag” yazarak hemen ardından Enter tuşuna basmalısınız.
- Beklemenizin ardından karşınıza bir çerçeve çıkacaktır.
- Oradan ekran seçeneğini seçiyoruz.
- Ekran kartınızın tüm bilgilerini ve modelini öğrenebilirsiniz.
Ekran Kartı Tamiri
Kullandığınız tüm teknolojik aletler de bozulmalar yaşanabilir. Çünkü onların da bir ömrü vardır. Tüm bu aletlerin ömrü olduğu gibi ekran kartı ve ekran kartı çipi birimlerinin de ömrü bulunmaktadır. Ekran kartlarının bozulması nedenlerinin arasında en yaygın olanı, ekran çipinin ısınmasıdır. Ekran kartını çok fazla zorladığınız zaman, ekran çipleri ısınır ve bozulmalar meydana gelir.
Eğer bu durumda laptopu yaptırmazsanız ve kullanmaya devam ederseniz, bilgisayar işlemciniz ve sistem fanınız işlevsiz kalma gibi bir durum göstererek aşırı derecede ısınacaktır. Aşırı ısınma her teknolojik alet de olduğu gibi kötü sonuçlar ortaya çıkaracaktır. Ekran kartınızın tamiri konusunda iyi düşünmeniz gerekmektedir.
Tamir yapılan ekran kartı, size istediğiniz performansı sağlamayabilir ve sizi ne kadar idare edeceğini bilemezsiniz. Bilgisayarınızın sahip olduğu özelliklere bakarak bu tercihi yapmalısınız. Eğer bilgisayarınızın özellikleri yüksek ise tamir edilmesine karar verebilirsiniz. Daha az özelliklere sahip laptoplar için bu işlemi yapmamalısınız.
Ekran kartı tamiri genellikle 2 ile 3 gün içinde yapılmaktadır. Tamiri yapılacak olan ekran kartının anakarttan ayrılması için ince bir işçilik gerekmektedir. Ekran kartları tamir edilirken, ustanın elinde yedek parçanın bulunması halinde tamir süresi kısalacaktır. Bulunmaması halinde ise tedarik süresini beklemelisiniz. Ekran kartı tamiri fiyatları markaya ve GB’ye göre değişmektedir. Ortalama fiyatlar;
1 GB= 70-120 $
2 GB= 70-150 $
4 GB= 70-200 $
Intel Onboard= 50-75 $ arası değişmektedir.
Güncel fiyatları buradan takip edebilirsiniz: https://www.vatanbilgisayar.com/arama/ekran%20kartlar%C4%B1/
Ekran Kartı Fırınlama
Ekran kartınızda bazı sorunlar yaşayabilirsiniz. Bunlardan bir tanesi şöyledir, “Bilgisayarım anakartını görmüyor” demeniz, sorunu ortaya çıkaracaktır. Bu sorunu onarmak için ekran kartınızı fırınlamalısınız. Bunu nasıl yapacağız konusunda açıklama yapacağız. Sırasıyla;
- Fırınınızın ısısını oldukça yüksek bir seviyeye alarak, ısınmasını bekleyin.
- Daha sonra ekran kartınızı bir alüminyum folyo yardımı ile sararak, fırına koymalısınız.
- 10-15 dakika ekran kartınızın fırında kalmasını beklemelisiniz.
- Ekran kartınızın üzerinde bulunan etiketleri sökmelisiniz. Çünkü bu etiketler, ekran kartı ısınırken zararlı olabilir.
- Soğumasını bekleyip, soğuduktan sonra kasanıza takabilirsiniz. Bu sayede yukarıda bahsettiğimiz görünmeme sorunu ortadan kalkacaktır.
Laptop İçin Ekran Kartı Değişimi
Laptopunuzun hızını artırmak ve üst düzey oyunlar oynamak istiyorsanız öncelikle, RAM ve SDD yükseltmesini yapmalısınız. Bu sizin belli bir süre daha, hızlı internet kullanmanıza yardımcı olacaktır. Ancak zamanla tekrar laptopunuzda ağırlaşma ve kasma görülmeye başlandıysa, sorunun ekran kartından olduğunu anlamalısınız.
Bu yüzden her ekran kartının kendine özgü güç ve ısı gereksinimi olduğunu idrak etmeli ve ekran kartınızın performansından dolayı değişim yapmamalısınız. Eğer bu konulara dikkat etmeyerek bilgisayarınızın desteklemediği bir ekran kartı kullanmaya devam ederseniz, anakartınızın tamamen yanmasına neden olabilirsiniz. Dizüstü ekran kartınız bozulduğu zaman, aynı modelle değişim yapmanız mümkündür.
İsterseniz aşağıdaki videodan uygulamalı olarak takip edebilirsiniz.
Laptopa Harici Ekran Kartı Takma / Sökme
Laptop için ekran kartı değişimi bazı durumlarda riskler içermektedir. Kullanıcılar ekran kartlarındaki sorunlardan dolayı bilgisayarının ağır olmasından ve arızalardan şikâyetçidirler. Son çare olarak harici ekran kartı takma yani eGPU olacaktır.
Bu konuda dikkatli olmanız gereken konulardan en önemlisi, harici ekran kartını takarken yapacağınızı en ufak hata, bilgisayarınızı kullanılmaz hale getirecektir. Harici ekran kartı almanız tek başına yeterli olmayacaktır. Onun yanında almanız gereken bazı parçalar olacaktır. Bu malzemelerden ilki eGPU portu’dur.
Bu parça sizin ekran kartınızın kullanılmasını sağlayacaktır. Daha sonra PSU yani güç kaynağı satın almanız gerekir. Bu parçaları sizin takmanız için yeterli teknik bilgiye sahip olmanız gerekir. Eğer teknik bilgiye sahip değilseniz, laptopunuzu tamirciye götürerek, bu işlemi gerçekleştirebilirsiniz.
Yeni kartınızı taktıktan sonra driver güncelleme işlemi yapmanızı tavsiye ederiz. Güncelleme işlemini yapmak için buraya tıklayın.
Bütün bu işlemlerle ilgili deneyimlerinizi veya destek taleplerinizi yorumlar kısmından bizimle paylaşıp herkesin yararlanması için fayda sağlayabilirsiniz.