Ekran Kartı (Paylaşımlı ve Paylaşımsız) Nedir?

ekran-karti-nedir-paylasimli-paylasimsiz-ekran-karti-nedir

Bu yazımızda laptoplarda ekran kartı nedir, masaüstü bilgisayarlarda ekran kartı nedir, paylaşımlı ve paylaşımsız ekran kartı ne demek gibi konulardan bahsedeceğiz.

Eğer sizler de ekran kartı hakkında detaylı bilgi almak, paylaşımlı ve paylaşımsız ekran kartının ne demek olduğunu öğrenmek, paylaşımlı ekran kartının performansının nasıl yükseltileceğini öğrenmek gibi konuları merak ediyorsanız sizler için hazırladığımız bu detaylı yazımızı sonuna kadar okuyup ekran kartıyla ilgili merak ettiğiniz her şeyi yazımızda bulabilirsiniz.

Ekran kartı nedir? Ne İşe Yarar?

Ekran kartı, bilgisayara görüntü veren ve bilgisayarın en önemli teknik ve sistemsel parçasıdır. Bilgisayarınızda yaptığınız işlemleri pikseller halinde oluşturup, düzenleyip, görsel hale getirerek sizin karşınıza çıkartan bileşendir. O kadar önemli bir bileşendir ki çoğu zaman bilgisayarın işlem hızında bile etkili olabilir.

Ekran kartları iki çeşitten oluşmaktadır. Birincisi paylaşımlı ekran kartıdır, bir diğeri ise paylaşımsız ekran kartıdır. Paylaşımlı mı paylaşımsız mı ekran kartı daha iyidir diye soruyorsanız öncelikle bu kartların farkını bilmeniz gerekir.

Paylaşımsız Ekran Kartı Nedir? Ne Demek?

Paylaşımsız ekran kartlarına harici ekran kartı da denebilir. Paylaşımsız ekran kartında RAM ve ekran kartı bellekleri birbirinden ayrıdır. Yani ekran kartı bilgisayar sisteminin belleğinde fazladan yer kaplamaz, kendine ait bellek taşır. Bu ekran kartları tercih edilmesi gereken özelliktedir.

Eğer bilgisayardan iyi bir oyun performansı ve gündelik işlerinizde de hız bekliyorsanız paylaşımsız ekran kartına sahip bilgisayarlar tercih etmelisiniz.

Paylaşımsız ekran kartları RAM üzerinde ayrı bir bellek harcamazlar ve sistem belleğini kullanmazlar. Kendilerine ait bir bellekleri vardır. Bu sayede de sistem belleğine daha çok yer kalır. Bu da bilgisayarın hızını arttırır ve sistemin daha iyi çalışmasını sağlar.

Bu nedenle eğer siz alacağınız bilgisayardan çok yüksek performans talep ediyorsanız dahili (Paylaşımlı) ekran kartı bulunan bir bilgisayar yerine harici (Paylaşımsız) ekran kartı bulunan bir bilgisayar tercih etmelisiniz.

Paylaşımlı Ekran Kartı Nedir? Nasıl Çalışır?

Paylaşımlı ekran kartı ne demek? Paylaşımlı kartların çalışma prensibi, kartın bellek kapasitesini RAM ile paylaşmaktır. Yani RAM üzerinde kendine bir yer ister. Bu da bilgisayarın kullanacağı sistem belleğinin paylaşılmasına neden olur. Paylaşılan sistem belleği nedir sorusuna bu şekilde cevap vermiş olabiliriz.

Eğer bu bilgileri öğrenmeden önce paylaşımlı ekran kartı özelliğine sahip bir bilgisayar almışsanız, yazımızda bahsedeceğimiz yöntemlerle daha iyi bir ekran kartı özelliğine sahip olabilirsiniz.

Paylaşımlı Ekran Kartı Yükseltme Yöntemleri Nelerdir?

Paylaşımlı ekran kartınızı yükseltmek için yapabileceğiniz birbirinden farklı yöntemler bulunmaktadır. Bu yöntemlerden biri de ekran kartında Overclock işlemi kullanmaktır. Bu işlemi gerçekleştirmek için ihtiyacınız olan Riva Tuner gibi özel bir yazılıma sahip olmaktır.

Eğer bu tarz bir yazılımız yok ise buraya tıklayarak yazılımı indirip, bilgisayarınıza yükleyebilirsiniz. Bu yazılıma sahip olduktan sonra ise ekran kartınıza en uygun olan overclock programını indirmeniz gerekecektir. Buraya tıklayarak indirebilirsiniz.

Örneğin, Nvidia ekran kartları için RivaTuner programı oldukça uygundur. Bu yöntem size karmaşık geldiyse sunacağımız diğer yöntemle bu işlemi gerçekleştirebilirsiniz. Ekran kartınızın performansını yükseltmek için deneyeceğiniz diğer yöntem:

CPU’nuzun ekran kartına dönme süresini azaltmak olmalıdır. Bunun ayarını yapmak için de PCI Latency Tool isimli programı indirmeniz yeterli olacaktır. Bu programı indirip çalıştırdığınızda CPU’nun ekran kartına dönme süresini siz seçebilirsiniz. Programı buraya tıklayarak indirebilirsiniz.

Son olarak eğer ekran kartınızda optimizasyon sorunu olduğunu düşünüyorsanız, mevcut ekran kartınızın performansını yükseltmek için buraya tıklayarak ilgili makalemize gidebilir ve işlemleri uygulayarak optimizasyon sağlayabilirsiniz.

Paylaşımlı Ekran Kartına Sahip Bilgisayarlarda Oyun Oynanır Mı?

Eğer oyun oynamayı seviyorsanız ve bu yüzden bir bilgisayar almak isterseniz, alacağınız bilgisayarın paylaşımsız bir ekran kartı olmasına dikkat etmelisiniz. Çünkü oynamak istediğiniz çoğu online oyun yüksek grafiklere sahiptir.

Bu da paylaşımlı ekran kartının kaldırabileceği bir durum değildir. Ekran kartı olmadan oyun oynamak mümkün müdür diye soracak olursanız, pek mümkün değildir. Sadece basit grafiklere sahip oyunlar oynanabilirsiniz ama birçok oyun hiç açılmayacaktır.

Eğer oyun oynamayı seviyorsanız laptop harici ekran kartı kullanma durumunu tercih etmelisiniz. Eğer satın aldığınız bilgisayarınızda ekran kartı bulunmuyorsa laptopa ekran kartı takma işlemini gerçekleştirerek bilgisayarınızı daha güçlü bir hale getirebilirsiniz.

Ekran kartıyla alakalı olarak bilgisayarınızda kasma veya donma gibi sorunlar meydana geliyorsa aşağıdaki yazımızda sorununuzun çözümünü bulabilirsiniz:

Ekran Kartı Yanması Ne Demek ve Yanar Mı?

Her bilgisayarda ister paylaşımlı ekran kartı olsun, ister paylaşımsız ekran kartı olsun fark etmeksizin bazı durumlarda yanabilir. Bu durumlardan bazıları ise ekran kartına fazla voltaj gelmesidir.

Bu durumda ekran kartı devresindeki bazı bileşenler bu voltajı kaldıramaz ve işlem göremez hale gelir. Buna da ekran kartı yanması denir. Ayrıca bilgisayarınızı çok uzun yıllardır kullanıyorsanız ekran kartınız eskimiş ve artık işlemlerini yerine getiremez olmuştur. İşlemlerini yerine getiremediği durumlarda da ekran kartı yanmış ifadesi kullanılır.

Bu sebeple birkaç senede bir laptopa ekran kartı takma işlemini gerçekleştirebilirsiniz. Böylelikle ekran kartı yanması problemi yaşamazsınız. Ekran kartının yanmasına sebebiyet veren bir diğer durum ise yüksek sıcaklıktır. Belirli bir sıcaklığın üzerindeyken ekran kartı üzerindeki lehimler erir ve ekran kartı yanmış olur.

Bunun için de soğutucu fanları kullanmanız önerilmektedir. Ekran kartı yanması nasıl anlaşılır diye merak ediyorsanız, bunu anlamak oldukça basittir. Bilgisayarınızı açtığınızda ya ekran hiç görülmez ve çizgiler meydana gelir ya da açılan ekrandaki görüntü kalitesi çok kötü durumdadır.

Bugün ekran kartıyla ilgili bütün merak ettiklerinizi cevaplandırmaya çalıştık. Eğer nasıl bir ekran kartı tercih etmeliyim sorusuyla ilgili aklınıza takılan veya ekran kartlarıyla ilgili aklınızda kalan başka sorular varsa, yorumlar kısmından bizimle paylaşırsanız aklınızdaki tüm sorulara cevap verebiliriz.

Yorum yapın