Siz de Döngüsel artıklık denetimi veri hatası mı alıyorsunuz? Sıklıkla karşılaşılan bu hatanın nedeni ve çözümünü bu yazımızda bulacaksınız ve kalıcı çözüme erişeceksiniz.
Bu hata sisteminizde bulunan verilerde yanlışlık tespit ettiği değişiklikler sonucunda ortaya çıkan bir hatadır. Döngüsel artıklık kontrolü yani ”Error_CRC” dijital dağlarda ya da depolama yapan aygıtlarda kullanılmaktadır.
Çoğu zaman Windows büyük sürücülerde değişikliğin tespit edilmesi ile veya bilgisayarınıza bağlı olan sürücüleri tanımadığında, karşınıza döngüsel artıklık denetimi hatası çıkabilmektedir.
Bu hata bazen de Outlook’ta oluşmaktadır. Bilgisayarınıza e-posta indirdiğinizde, iletileri görüntülemenizi engelleyebilmektedir. Ayrıca kişisel dosyalarınızın bozuk olması da bu hatayı oluşturabilir.
Hızlı İçerik
Windows 10 Veri Hatası: Döngüsel Artıklık Denetimi Hatası Nedir?
Usb sürücüler, harici sabit disk (hdd) ve bilgisayarınızın sabit sürücüsü, sizin için önemli olan dosyaları saklamayı ve aktarmayı sağlamaktadır. Fakat bazen bu disklerden herhangi birini kullanırken döngüsel artıklık denetimi hatası ile karşılaşabiliyorsunuz.
Bu hatayı aktarmak istediğiniz dosyaları, cihazlar arası aktarma işlemi sırasında görmeniz mümkündür. Bu duruma örnek verecek olursak; usb sürücünüzden, harici sürücünüze dosyaları kopyalamak istediğinizde, harici sürücünüzün bağlantısının kesilmesi bu hatayı almanıza neden olur.
Şunu da belirtmeliyiz ki, kullanıcılar yalnızca sabit disklerine indirme işlemi ve kopyalama işlemi yaparken bu hata ile karşılaşabilmektedir. Döngüsel artıklık hatası (CRC), bir donanım sorunu olduğu gibi yazılımla da ilgili bir sorun da olmaktadır.
Peki, bu ne demek? Sürücü bozukluğu ya da sürücünüzde bulunan kötü bir yazılım olabilir. Bunlara ek olarak bağlantı sorunu da olabilmektedir. Bu yazılım sorunlarının çözümü bulunmaktadır. Bu hatalar farklı nedenlerden dolayı ortaya çıkabilmektedir. Önce nedenini öğrenmeli, ardından çözüm yollarını denemeye başlamalısınız.
Bazı disk hataları, döngüsel artıklık denetimi hatasına neden olabilmektedir. Bu hatalar;
Harici Hard Disk Erişilemiyor Hatası
Bu hata hard disk arızası olduğunda veya harici hard disk, USB, SD kart gibi depolama cihazlarınızın dosyalarında row olduğunda, harici hard disk erişilemiyor hatası alabilmeniz mümkündür.
Diskpart Bir Hatayla Karşılaştı Hatası
Bu hata birçok nedenden kaynaklanabilmektedir. İşlem yaptığınız sürücülerde yazma koruması etkinleştirilmiş veya Komut İstemi Terminali’nin yönetici izinlere sahip olmamasından bu hata ile karşılaşılmaktadır.
Disk Başlatılamıyor Hatası
Disk başlatılamıyor hatası, hatalı sürücüler sebebiyle ortaya çıkabilmektedir. Fiziksel olarak hasar görmüş diskler, yalnızca bir tamirci tarafından düzeltilebilir.
Torrent Write to Disk Hatası
Torrent yüklemeye başladığınız sırada bu hata ile karşılaşabilirsiniz. Bu hata sonucunda Torrent ’in inmesi engellenir. Torrent programınızı silin. Buraya tıklayıp yeniden indirin.
Hard Disk Parametre Hatalı
Bu hata birçok nedenden ortaya çıkabildiği gibi, okuyucu kafa bozukluğu yani fiziksel bir sorun da buna sebep olabilir.
Disk Biçimlendirme Hatası
USB veya sürücünün takıldığı kısımdan dolayı ve başka nedenlerden dolayı bu hatayla karşılaşılabilmektedir.
Veri Hatası: Döngüsel Artıklık Denetimi Hatası Nasıl Çözülür?
Bu hatayı çözebilmek için pek çok yol bulunmaktadır. Bu yazımızda sizlere faydalı olabilecek çözüm önerilerini sıraladık. İşte o çözümler.
Diskinizde Hata Olup Olmadığını Kontrol Etmelisiniz
Windows 10 sürümünüzde komut istemi aracılığı ile disk kontrolü çalıştırabilirsiniz. Peki, bunu nasıl yapabilirsiniz?
- Komut istemini yönetici olarak başlatmalısınız.
- chkdsk c:/f komutunu yazarak, enter’a basıp onaylamalısınız.
- Daha sonra c harfinin olduğu kısma, sabit disk bölümünün harfini yazmalısınız.
- Hızlı bir hatırlatıcı olarak kullanmak için /f parametresini kullanmalısınız.
- chkdsk d:/f komutu, kullandığınız sürücü etkileyen sorunları algılayarak, onarmaya çalışır.
- /r parametresini ise, fiziksel sorunların giderilmesinde kullanabilirsiniz.
Windows 7 sürümünüzde ise, bu sorunun çözümü;
- Sabit sürücünüzü üstüne gelip sağ tıklayın.
- Ardından özellikler seçeneğinden araç’ı seçin.
- Hata denetiminin altında bulunan kontrol et’e tıklayın.
- Sistem dosyaları hatalarını otomatik olarak düzelt’i işaretlemelisiniz.
Bu hataya neden olabilecek çokça kaynak olduğu ve sizin sorununuzun nerde olduğu bilinmediği için, her kaynak için ayrı olan çözümleri aşağıda sıraladık. Bu sebeple alternatif işlemler şeklinde anlatmanın sizin sırayla deneyerek çözüme ulaşmanızın daha doğru olacağını düşünüyoruz.
Sabit Sürücünüzü Biçimlendirmeyi Deneyin
İlk seçenek sorunu çözmediyse, hatalı sürücünüzü biçimlendirmelisiniz. Biçimlendirme ve geri yükleme bu hatayı düzeltebilir. Yalnız şunu belirtmekte fayda var. Biçimlendirme işlemi, tüm dosyaların ve klasörlerin silinmesi anlamına gelir. Biçimlendirme işlemi için;
- Başlattaki arama kısmına cmd yazın ve sağ tıklayıp yönetici olarak çalıştır demelisiniz.
- Karşınıza çıkan ekrana, c:/FS: exfat>hit formatını girerek c harfi yerine sorunlu sürücünün harfini yazınız.
Disk yönetimi yardımcı programıyla da diskinizi biçimlendirebilirsiniz. Disk yönetimi yardımcı programı için:
- Başlat> Disk Yönetimi> Disk yönetimi yardımcı bu sırayı takip edin.
- Ardından biçimlendireceğiniz sürücüye sağa tıklayarak, biçimlendir demelisiniz.
- Geçici dosya ve klasörlerinizi temizleyin.
Disk temizlemeyi kullanarak, bu işlemi gerçekleştirebilirsiniz. Geçici dosyalarınızı silerek, sürücüyü yeniden çalıştırmayı deneyebilirsiniz.
- Windows 10’da disk temizleme için,
- Başlat.
- Disk Temizleme.
- Araç’ı başlatmalısınız.
- Ardından temizleyeceğiz diski seçin.
- Araç, size ne kadar boşaltabileceğiniz alanın olduğunu gösterecektir.
- Windows 7’de disk temizleme için;
- Başlat.
- Disk temizleme.
- Sistem Dosyalarını Temizle.
- Sürücüyü Seçin ve Tamam diyin.
- Silmek istediğiniz dosyaları seçin ve Tamam diyin.
- Dosyaları Sil’e tıklayın.
Önceki Sürücü Harfini Kullanabilir veya Değiştirebilirsiniz
Kullandığınız sürücü harfini değiştirdikten sonra veri hatası oluşabilir. Bu sorunu gidermek için, önceki harfi geri yüklemelisiniz. Bunun için;
- Onarma> Disk yönetimi> İlk sonucu seçmelisiniz.
- Ardından Araç’ı çalıştırın.
- Sorun olan sürücüyü seçin ve sağa tıklayın.
- Oradan ‘Sürücü Harflerini ve Yollarını Değiştir’ demelisiniz.
- Değiştir’e tıkladıktan sonra önceki sürücü harfini geri yükle demelisiniz.
- Ardından Tamam’a basıp onaylayabilirsiniz.
Bu sorunu çözdüğünüze göre bilgisayarınıza bir iyilik yapın ve aşağıdaki yöntemi uygulayarak bilgisayarınızın kullabilir RAM miktarını artırın. Böylece bilgisayarınızın oyun/grafik performansını artırmasına ve daha az zorlanmasına yardımcı olun.
Kimlik Denetim Hatası Çözümü
Kimlik denetim hatası, oldukça sık karşılaşılan hatalardandır. Ancak çözümü oldukça basittir.
Bu hatayı kullanıcılar farklı sebeplerden dolayı alabilirler. Teknolojik cihazlarda karşılaşılan bu hata genelde Wi-Fi bağlantısından kaynaklanmaktadır. Çözüm yollarına göre, sorunun ne olduğu ortaya çıkabilmektedir.
Sebebini bilmediğiniz için yanlış yaptığınız işlemler, cihazınıza zarar verebilir. Buna dikkat etmelisiniz. Bu hatayı daha çok Wi-Fi ve modem kullananlar, yaşamaktadır.
Bu hatanın çözümü için ise; kablosuz ağ şifresinde olduğu bilinmektedir. Kaydettiğiniz wi-fi şifrenizin doğru olup olmadığını kontrol edip, eğer yanlış ise şifreyi değiştirmelisiniz.
Wifi şifrenizi değiştirmek için buraya tıklayıp modem arayüzüne bağlanabilirsiniz. Modem arayüzünde kablosuz özellikleri kısmından şifrenizi değiştirebilirsiniz.
Bu işlemden sonra hatanın devamı söz konusu ise, şifreleme tiplerini değiştirmelisiniz. Ardından sorunun çözülüp çözülmediğini kontrol etmelisiniz.
Bu hatanın başka bir çözüm yolu ise; Wi-Fi adresini unutup, tekrar bağlanmayı denemelisiniz. Daha kesin bir sonuç isterseniz de buradaki çözümü deneyebilirsiniz:
Bu gün hard diskinizle ilgili bu can sıkıcı hatayı çözdük. Eğer farklı bir hata alıyorsanız veya bu çözümde ters giden bir şeyler olduysa, yorumlar kısmından bize yazarak destek talebi iletin.